Turul madár


„Az embert nem maguk a dolgok, hanem az a mód zavarja meg, ahogyan a dolgokat látja” /Epiktétosz/

A kogníció szónak nincs magyar megfelelője. A kognitív – azaz megismerő – funkcióink az intellektuális teljesítőképességünkért felelős készségek. Ide sorolható a figyelem, megfigyelőképesség, a gondolkodás, az emlékezet és az érzékelés-észlelés.

A kognitív- viselkedésterápia arra az elméletre épül, hogy az, ahogy egy adott helyzetről gondolkodunk, hatással van arra, hogy hogyan érezzük magunkat, és hogyan cselekszünk. Azonos szituációkra nagyon különböző módokon reagálhatunk, és egy-egy helyzet értelmezésére gyakran egyetlen magyarázatot adunk, amit evidenciaként fogadunk el. Ez a magyarázat sokszor téves feltevéseken, következtetéseken alapul, ami negatív hatással lehet a hangulatunkra, emberi kapcsolatainkra.

Mindenkivel előfordul, hogy tévesen és/vagy túlreagál dolgokat. Azonban ha hasonló kellemetlen helyzetek ciklusosan ismétlődnek, ha „mindig ugyanazokat a köröket futjuk”, akkor érdemes megvizsgálni, hogy milyen gondolkodási hibák állhatnak ennek hátterében. Ebben tud segítséget nyújtani a kognitív- viselkedésterápiás tanácsadás, mely segít megtörni a negatív kört. A kliens megtanulja felismerni a „hibás” gondolkodási sémáit, amelyek miatt rosszul érzi magát, majd képessé válik felülírni azokat. Megtanulja, hogy milyen más módokon lehet egy helyzetet tekinteni, ennek eredményeképpen pedig javul az önértékelése, megítélése az életéről, és ezzel párhuzamosan a hangulata is.

Rövid távú terápia, mely szinte minden problémánál alkalmazható. 

Ha a fentiek alapján úgy érzi, hogy gondolkodási hibák nehezítik az életét, kérjen időpontot egy ingyenes elbeszélgetésre, hogy eldönthesse, szeretné-e megismerni a saját működésmódját, kijavítani a "hibás" struktúrákat. 

Jelentkezés, további információk:

Kulman Lilla 

Kognitív- viselkedésterápiás tanácsadó

E-mail:    info@stresszkontroll.com

Telefon:   +36 30/475-2049