Turul madárWilliams ÉletKészségek© (WÉK) stresszkezelő tréning testsúlyproblémával küzdők részére

"DUCI WÉK"

Úgy tűnik, nagyon sokan tudni vélik a biztos módszert a kívánt testtömeg eléréséhez, a lakosság 60%-a mégis túlsúlyos vagy elhízott. Ennek oka valószínűleg a dolog komplexitásában rejlik. Gyakran hallani hasonló mondatokat: „ez egy nagyon jó módszer, lefogytam 12 kg-ot, csak aztán visszajött, mert abbahagytam”. Ilyenkor felmerül a kérdés: akkor mire is jó az a módszer valójában? Ma már köztudott tény, hogy a kampányszerű fogyókúrák nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, sőt!

A túlsúly problémája messze túlmutat a táplálkozás- és mozgásbeli szokásokon. A stressz- és örömevés (amikor az étkezés nem a szervezet valós igénye, hanem egy pszichés állapot miatt történik) tartósan nehezen állítható le kizárólag az étkezési szokások megváltoztatásával. Ideig-óráig érhetünk el sikereket, de egy érzelmi hullámvölgy elegendő lehet ahhoz, hogy „evésbe fojtsuk a bánatunkat”, addig elért sikereink pedig kudarcba fulladnak. A stressz pedig bármikor, bárhol lecsaphat ránk, kiválthatják munkahelyi, családi problémák, de komoly szorongást okozhat akár az is, ha durván szólnak hozzánk a buszon.

A stressz része a mindennapi életnek, és sosem leszünk képesek teljesen kiiktatni. Inspirálhatjuk és motiválhatjuk is magunkat vele, persze csak abban az esetben, ha hatékonyan tudjuk kezelni.  Az Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet munkacsoportja 2004-ben adaptálta a Williams ÉletKészségek ©(WÉK) Stresszkezelő Programot, mely bizonyítottan, hosszú távon eredményes a negatív stresszek csökkentésében.

A "DUCI WÉK" stresszkezelő és pszichoszociális készségfejlesztő tréning elhízás problémakörére szabott, dr. Czeglédi Edit által kidolgozott változata. Különösen azon súlyfelesleggel küzdők számára jelenthet segítséget, akik úgy gondolják, hogy a stressz hozzájárul a súlyproblémájukhoz, illetve a stresszes életmódjuk megnehezíti az egészséges életmód folytatását. 

A problémamegoldás, a stresszkezelés, az asszertivitás (erőszakmentes érdekérvényesítés) tanulható! Alkalmazásukkal arányosan csökkennek a kritikus helyzetek, így az érzelmi evések száma is. Ezzel elérhetjük, hogy nem a szigorúan előírt diétánk miatt nem viszünk be felesleges kalóriákat, hanem már nincs is erre erős késztetésünk. Mindezek hatására - természetesen ésszerű táplálkozás és mozgás mellett- a kilók szinte észrevétlenül kopnak el. 

A Williams ÉletKészségek© (WÉK) kommunikációs és pszichoszociális készségfejlesztő tréningeken egyszerű, a hétköznapok során könnyen alkalmazható készségeket tanítunk meg, amelyek alapvető fontosságúak a mindennapi feszültségek, konfliktusok, társas kapcsolati problémák sikeres kezelésében. Mindez hozzájárul a munkahelyi légkör és a hatékonyság javulásához, párhuzamosan pedig csökken a stresszel kapcsolatba hozható betegségek kialakulása, a betegállományban töltött napok száma. A program végére a résztvevők képesek lesznek  befolyásolni a stressz-szintjüket, jobban kezelni a stresszt, és felismerni a saját és mások stressz-tüneteit, valamint kiválasztani és véghezvinni a legjobb stresszoldó stratégiát a probléma megoldása érdekében.

A Williams ÉletKészségek© tréning felépítése:


A Williams ÉletKészségek© (WÉK) stresszkezelő tréning segít elérni a céljukat mindazoknak, akik szeretnék jól érezni magukat a bőrükben, élvezni a testi-lelki „jól-lét” örömét a munkahelyen és a magánéletben egyaránt. Elvégzése ajánlott mindenkinek, aki szeretné